Bokashi

autor: | Kvě 17, 2024 | Aktuality | 0 komentářů

Toho, co naše babičky a prababičky uměly a my už jsme dávno zapomněly, je spousta. Co naše babičky a prababičky ovšem nikdy neuměly, a z čeho bychom si my měli vzít příklad je to, že nikdy neplýtvaly potravinami. Ani nemohly. Nežily si v takovém blahobytu a potravinovém nadbytku jako my, a také uměly mnohem lépe hospodařit.

Plýtvání potravinami je totiž  velký celospolečenský problém.

Odhaduje se, že zhruba až 40 % potravin končí ve směsném odpadu. Takové  naše chování vyčerpává přírodní zdroje, zvyšuje emise skleníkových plynů a přispívá všeobecně ke změně klimatu.

Bioodpad tvoří víc než polovinu směsného komunálního odpadu. Je vyhazován do popelnic, přestože si tento odpad lidé můžou snadno zrecyklovat sami v prostředí svého domova.

Je přitom hned několik způsobů, jak elegantním způsobem naložit s kuchyňským bioodpadem a my Vám představíme dnes jeden z nich – BOKASHI.

Proč právě bokashi a o co se vlastně jedná?

V zemi vycházejícího slunce se běžně setkáme s tak malými byty, že právě Japonci umí dokonale a důmyslně hledat řešení a vychytávky pro ty nejmenší domácnosti. A stejně tak to platí i v otázce zpracování bioodpadu. Bokashi znamená v japonštině fermentovaná organická hmota. Kromě známého saké nebo miso pasty jde tak o další zázrak fermentace, který tento národ vymyslel.

Bokashi kompostování funguje na principu anaerobní fermentace, kdy organická hmota nepotřebuje přístup vzduchu na to, aby se dokázala fermentovat. Právě proto je tento druh kompostování bez zápachu a je tak vhodné pro použití v kuchyni. Do odpadu se k nastartování procesu přisypává směs sušených bakterií, která dokonce příjemně voní po čokoládě. 

Oceníte také jistě to, že kompostéry se uzavírají vzuchotesným uzávěrem, a jsou tak nepřístupné dětem, zvířatům a hmyzu.

Tento postup následného zpracování bioodpadu je ideální pro ty, kteří mají málo času, málo odpadu, málo prostoru v bytě nebo domě, nebo všechno dohromady. Do speciálního kompostéru vložíte veškerý kuchyňský odpad, a to včetně mléčných či masných zbytků, to celé zasypete bokashi sušenou směsí a přiklopíte. 

Během fermentačního procesu, který trvá přibližně dva týdny, může vznikat přebytečná tekutina. Na její odebírání slouží otočný kohoutek na přední straně kompostéru. Ani toto ale není žádný odpad. Tekutinu, která je často nazývána jako Bokashi čaj, můžete použít hned dvěma způsoby: na čištění výlevek, sifonů a kanalizačního potrubí nebo po zředění s vodou na hnojení Vašich pokojových rostlin. Bokashi čaj je bohatý na minerály, organické látky a hlavně SCD probiotickou kulturu (SCD symbiotické společenství bakterií mléčného kvašení, fototrofných bakterií, potravinářských kvasinek a dalších efektivních mikroorganismů).

Bokashi nádoby seženete snadno ve specializovaných e-shopech. Vypadají stylově, jsou velké jako klasické odpadkové koše a vlezou se vám snadno do skříňky v kuchyňské lince. Pořídíte je do 1 500 korun, ale pokud chcete ušetřit, vyrobíte si je jednoduše podle návodu z YouTube. 

Před pořízením bokashi kompostéru je dobré si promyslet, jak budete s bokashi výstupem (hmotou a čajem) nakládat: Můžete je využít při hnojení na zahradě, přidávat na zahradní kompost nebo darovat nějakému zahrádkáři. Tuto metodu nemusíte ovšem využívat jen pro výslednou hmotu. Bokashi pro Vás může být třeba jen pohodlné řešení, jak třídit organické zbytky v domácnosti a výstup můžete dávat do hnědé popelnice nebo žížalám do vermikompostéru. Žížaly totiž zbožňují bokashi.