Jak zužitkovat celý meloun

autor: | Čvc 16, 2024 | Aktuality | 0 komentářů

Patříte také mezi vášnivé milovníky melounů?

Víte, že slovo meloun pochází z řeckého jazyka a v překladu znamená “zralé jablko”?

Melounům je dokonce věnováno jedno známé přísloví: “Do melounů ani do lidí nevidíš.”

Věděli jste, že meloun můžete zužitkovat opravdu celý?

Ne? Pak jste tady správně.

Poté, co se nabažíte osvěžující červenou dužninou, pořádně omyjte melounové slupky, které Vám zůstaly a jde se na to. Na co? No přece na úžasný, jedinečný a osvěžující melounový džem.

Co budeme potřebovat?

cca 1 kg melounových slupek

cca 800 g cukru krystal

menší citron

voda

½ lžičky jedlé sody


Jak budeme postupovat?

V první řadě si řádně omyté melounové slupky nakrájíme na plátky. Z melounové slupky odstraníme horní vrstvu a nakrájíme jej na kostičky, které vložíme do hrnce se silným dnem. Takto nakrájené slupky zalijeme studenou vodou, ve které rozpustíme jedlou sodu. Poté vaříme 2 až 3 min. než voda začne vřít.

Následně vyjmeme melounové kostičky z vody, dáme je opět do hrnce a jejich povrch posypeme cukrem. Následně odstavíme na cca 2 hod., dokud se cukr nerozpustí. Snažíme se příliš nemíchat, abysme kostičky nerozbili.

Výsledný džem zahříváme na mírném ohni, dokud nedosáhne bodu varu. Poté odstavíme z ohně a necháme přes noc vychladnout. Následující den přidáme do džemu citron. Vaříme další 2 až 3 min. od varu, a to na mírném ohni. Necháme zcela vychladnout. Poté pro výslednou jedinečnou chuť opět necháme přes noc vychladnout. Další den vyndáme citron, přivedeme směs do varu a horký džem přelijeme do vysterilizovaných sklenic, které pevně uzavřeme.

A teď Vám přejeme už jen dobrou chuť, slunce v duši a meloun v bříšku.