Podpora lokálních prodejců je důležitější než si myslíme

autor: | Čvc 17, 2024 | Aktuality | 0 komentářů

Nákup od lokálních prodejců je kombinací zero waste stylu a odpovědného přístupu ke zdraví těla a mysli každého z nás.

Je běžné, že se v nespočtu obchodních řetězců setkáváme s potravinami, které se tzv. “na první dobrou” podobají potravinám od lokálních výrobců, ano – ba někdy jsou i za nižší ceny; ovšem pozor: cena by neměla být pro koupi tím rozhodujícím faktorem.

Nákup lokálních potravnin je nejenom ekonomickou, ale také ekologickou volbou každého z nás. Koupí takových produktů totiž podporujeme nejenom místní podnikatele, ale také města a zemi, kde žijeme, a pomáháme tak zachovat naše bohatství i pro další generace. Podporujeme místní ekonomiku a lidi, kteří do své práce vkládají nejen své úsilí, ale také svá srdce.

Dalším neopomenutelným plusem pro podporu lokálního prodeje je také vzdálenost dovážených potravin,  a to i z hlediska ochrany životního prostředí (méně výfukových splodin atd.). Nákup lokálních potravin má pozitivní dopad na životní prostředí, a to z každého úhlu, z jakého se na něj podíváte.

Při nákupu a výběru potravin bychom měli dbát především na jejich kvalitu a chuť. To ovšem nejsou jediné atributy lokálních potravin. Lokální potraviny jsou pro naše tělo mnohem přirozenější a zdravější formou stravování než potraviny dovážené. U lokálních prodejců máte možnost vybrat si ze široké nabídky druhů nebo odrůd potravin, tudíž je náš jídelníček pestrý.

Rozhodli jsme se se svými otázkami “na tělo” oslovit majitelku rodinné firmy z jihomoravských Mutěnic, paní Danielu Paulíkovou, která se věnuje výrobě chlazených a sušených těstovin.

Na Vašich internetových stránkách jsem se nedočetla, kdy byla Vaše firma založena. Kdy a kde se zrodila ta prvotní myšlenka s firmou na výrobu těstovin? Vidíte nějaký posun, pokud porovnáte začátky firmy a současnost?

    Pocházím z Opavy, a když jsem poprvé přijela na jižní Moravu, nemohla jsem se vynadívat na nekonečné vinice, které mi připomínaly slunnou Itálii. Řekla jsem si „všude spousta vína, proč k nim nepřidat i těstoviny“. Tak jsem to zkusila a ono se to chytlo.

    Začátky byly ovšem strastiplné. Ono to není tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát. Ale za těch 8 let jsem se hodně posunula. Portfolio nyní sčítá přes 200 druhů těstovin, a to myslím není málo.

    K nám kupujícím se dostane do rukou až výsledný produkt – pěkné balení, hezké tvary, krásná barva…, ale mohla byste nám a našim čtenářům stručně přiblížit proces výroby takových těstovin a Váš běžný pracovní den?

    V současné době vyrábíme společně s manželem, jednou až dvakrát týdně. Jeden pracovní den obnáší 8 až 14 várek těsta, kdy každá várka od navažování až po samotnou výrobu trvá přibližně hodinu. Z toho lze lehce vypočítat, jak dlouhý výrobní den máme.
    Nejprve je potřeba nachystat suroviny, tzn. navážit mouku, vodu a olej. V případě ochucené pasty je ještě potřeba přichystat hlavní ingredienci (dýni, rajčata, medvědí česnek atd.). Vše se snažíme vyrobit z čerstvých surovin od místních farmářů. Následuje míchání těsta. Jakmile je těsto připraveno, může se začít s finální výrobou a následným rozložením na síta. Toto se opakuje, dokud není plná kapacita. Jakmile je vše připraveno, síta se umístí do sušárny, která dílo dokoná.

    Ve Vaší nabídce najdeme skutečně nepřeberné množsví těstovin s různými příchutěmi, např. rajčatové, dýňové, ale také s červenou řepou nebo medvědím česnekem. Kde získáváte potřebné suroviny?

    Suroviny se snažíme vždy získat od farmářů z okolí. Dýni Hokkaidó se nám podařilo zakoupit od paní, která nepoužívá žádné chemické postřiky. Červenou řepu máme od sousedky z pole. Rajčata či borůvky máme od pěstitele z Mutěnic. Čerstvá vejce nakupujeme z farmy nedaleko.

    Jaký máte názor na současné trendy v gastronomii, mezi kterými se v posledních letech vyzdvihují hlavně celozrnné těstoviny? Jaké těstoviny jsou Vaše nejoblíbenější?

    Celozrnné těstoviny vyrábíme okrajově taky, a to z BIO špaldy. Ale největší zájem je stále o semolinu. Ta má výhodu, že má nízký glykemický index, takže je vhodná i pro cukrovkáře. Na rozdíl od běžné pšenice vás, díky postupnému uvolňování energie, zasytí na mnohem déle.
    Je těžké si vybrat, ale asi nejoblíbenější mám právě dýňové těstoviny. Hned za nimi jsou ale skořicové, které jsou ve sladké variantě (s rozpuštěným máslem, čekankovým sirupem a čerstvým ovocem) naprosto skvělé.

    Jak se stavíte k celospolečenským snahám o minimalizaci odpadu?

    Tuto snahu vítáme. Nikdo nechce žít v odpadcích.
    Ve výrobě se vždy snažíme o co nejméně odpadu a druhotného využití surovin. Například zbytky těsta věnujeme našim slepičkám, které jsou z nich vyloženě nadšené. Pytle od mouky využíváme v přepravě těstovin k našim obchodním partnerům či jako výplně do balíků. Co není možné dále zpracovat, separujeme do tříděného odpadu.

    Při výrobě, ale také následné přípravě těstovin se nic neodpouští. Těstoviny můžete převařit. Máte pro nás nějaký recept?

    I když je semolina více odolná proti převaření, může se stát. Dokonce k nám do obchůdku přišli zákazníci a ptali se „Které těstoviny se dají převařit? My to tak máme rádi.“ Pro mě jsou ideálně připravené tzv. al dente neboli na skus. Doporučuji odstavit těstoviny z plotny ještě, když jsou trochu tvrdší a nechat je dvě až tři minutky dojít v horké vodě. Nejenom, že těstoviny nepřevaříte, ale v případě ochucení, krásně zachováte barvu i příchuť.

    Kdybyste měla Vaše těstoviny zákazníkům popsat pouze jedním slovem, jaké by to bylo a proč?

    SRDCE

    Bez srdce nejde nic, ani výroba, ani prodej. Vážíme si našich zákazníků, a když vidíme to nadšení a spokojenost, žene nás to dál, a to i v této nelehké době.

    Děkujeme za rozhovor a přejeme spoustu spokojených zákazníků.